Previous Next

Faced with the challenge of creating light, bright interiors in a 1909 Pueblo-style house whose exterior had to remain intact in order to respect a San Francisco ordinance to preserve the historical quality of the neighborhood, Butler Armsden pressed forward with a keen eye towards the interplay of air, materials, and light in the interiors of the home. The clients, a couple who had lived in the house for twelve years before calling on us, wanted a generous and clean-lined space. Negotiating with the city to preserve the predominant aesthetic of the building, Butler Armsden raised its overall height by more than three feet, allowing for a transformation of the interior spaces through the introduction of indirect and direct sunlight. Inside, this sunlight flows from space to space thanks to tall doors and a glass center stair that acts as a light tower, allowing the sun to spill through and across spatial thresholds. The material palette’s sheer simplicity — clean-lined stone, sleekly grained wood, matchboxed marble — invites a visceral connection to the relationship between sun and air.

Photographer
Nicholas Ruiz

General Contractor
Matarozzi Pelsinger Builders