Sanchez Street Residence

Perched on a hill in San Francisco, overlooking the adjacent neighborhoods, city center, and the Bay beyond, a residence becomes a private, quiet oasis in the city. Faced with the challenge of meeting an inordinately steep site — the topography in front of the house is so sharp that the sidewalk is not sidewalk at all, but stair —Butler Armsden created a house composed of multiple volumes. These volumes overlap and intersect, both with each other and with the land, simultaneously accommodating the difficult terrain and blending with each other into a single space. Living spaces are bound together by connective architectural details — a railing that makes its way from the outside viewing deck to line the stair inside, warm wood paneling that lines the ceilings and walls — producing a cohesive, immersive space. Over the dining area, a suspended mezzanine, its underside reminiscent of the hull of a boat, leaves the residents suspended in the space, and floating over the Bay.

Email Project

Floor Plans

Special Feature

The architectural elements of the house recall Mission Dolores, the Japanese Tea Garden, and the Golden Gate Bridge, offering a modern snapshot of San Francisco history.

Construction Details

PROJECT SIZE

4000 sq ft

PROJECT LOCATION

San Francisco, CA


Awards + Recognition


PUBLICATIONS


icon_close Created with Sketch.