Lagoon House

An unusual two-lot property in Stinson Beach is the site of a dramatic horizontal architectural composition that is subtle from the street but opens into view-filled pavilions towards the lagoon and coast range. Painterly strokes of Shou Sugi Ban integrate the fenestration on the street side, and natural landscaping pulls the beach environment into the house from all sides. The large poured concrete fireplace in the living room flanked by twelve foot high corner windows encourages one’s eye away from the houses across the lagoon, and towards the dramatic ridge lines of the coastal range. Other materials of the home include cedar siding used both horizontally and vertically, blackened steel C channel that doubles as an overhead track for the large entry barn door, oversized dark aluminum frame windows, and Douglas fir beams that punctuate the living room pavilion. The garden features native plants found where the hills meet the coast, which create a serene environment within the wings of the house.

Email Project

Floor plan

Model

PROJECT SIZE

2900 sq ft

PROJECT LOCATION

Stinson Beach, CA

PROJECT LEAD

Federico Engel


Photographer

Joe Fletcher

General Contractor

Gubbins Building

Interior Designer

Monica Cardanini Interior Design


icon_close Created with Sketch.