Portola Valley Courtyard House

On a rolling two-acre lot in Portola Valley, a cozy family residence stretches gently into the landscape. Rustic wood finishes and stucco exterior walls that visually reference early California architecture come together with clean architectural lines and modern furnishings, creating a lively but balanced design. Through a close collaboration with the clients, Butler Armsden designed a courtyard scheme that embraces the site, bringing in views through expansive glazing and creating moments that merge the indoors and outdoors. In the bathroom, a rectangular wood tub looks out into the landscape, while the living room’s large doors open to embrace the covered porch and views. The careful arrangement of the spaces makes the house feel at home on its site, and the materials — a board-formed concrete chimney, black powder-coated steel windows, a metal roof, and wood beams — give the house its fundamental character and sense of belonging and serenity.

Email Project

Floor Plans

Project Details

PROJECT SIZE

7500 sq ft

PROJECT LOCATION

Portola Valley, CA

PROJECT LEAD

Glenda Flaim

PUBLICATIONS


Photographer

James Carriere

General Contractor

Forde Mazzola

Interior Designer

Butler Armsden Architects


icon_close Created with Sketch.